Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η μεγάλη ευκαιρία των Ευρωεκλογών-Γράφει η Βίκυ Χατζάρα

Είναι κοινή γνώση ότι η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό
τις επαρχιακές περιοχές της χώρας και ιδίως περιοχές όπως η Ημαθία, ήδη μάλιστα πολύ πριν το 2009. Σταδιακή αποβιομηχάνιση, πτώση της παραγωγικής δραστηριότητας, αύξηση του ποσοστού ανεργίας και παράλληλα απώλεια οράματος και ρεαλιστικών, εφικτών προτάσεων για διέξοδο. Η οικονομική κρίση έπληξε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την νέα γενιά, ίσως την πιο καταρτισμένη από όλες τις προηγούμενες, η οποία όμως χωρίς καμία δική της ευθύνη καταδικάσθηκε σε διάψευση των προσδοκιών και των ονείρων της ήδη πριν την είσοδό της στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά ειδικά την περιοχή μας είμαι σε θέση και προσωπικά να γνωρίζω πως για την πλειοψηφία των νέων πρωταρχικός στόχος είναι η φυγή είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε ακόμη και στο εξωτερικό, ενώ η επιστροφή, δεδομένης της παντελούς έλλειψης κινήτρων και ευκαιριών, θεωρείται αποτυχία ή έσχατη λύση.

Τα ίδια αυτά δεδομένα ισχύουν πλέον σε εθνικό επίπεδο. Η γενιά μας καλείται πλέον ανοιχτά να αναλάβει την τύχη της χώρας και να οικοδομήσει σε στέρεες βάσεις το μέλλον της. Μας χρεώνονται προσδοκίες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αναλογούν στις ευθύνες που ενδεχομένως μας αναλογούν για την σημερινή κατάσταση. Πάγιο είναι τα τελευταία χρόνια το αίτημα για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, δεν θα πρέπει όμως η ανάγκη αυτή να ικανοποιείται στα τυφλά. Το «νέο αίμα» στην πολιτική σκηνή δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός γιατί σε μία τέτοια περίπτωση είναι εμφανής ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε στελέχωσή της με νέους ηλικιακά ανθρώπους, λάτρεις όμως του πολιτικού παρελθόντος που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.

Σκοπός θα πρέπει να είναι όχι η αλλαγή απλώς προσώπων, αλλά η αλλαγή νοοτροπιών, η επικράτηση ενός νέου τρόπου σκέψης ο οποίος έχει να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες λύσεις. Οι εκλογές της 25ης Μαΐου για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μία πρώτη ευκαιρία για την σηματοδότηση αυτής της αλλαγής, αφού είναι κοινά αποδεκτό από όλους πως το μέλλον της χώρας μπορεί να ιδωθεί μόνο μέσα στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης. Οι επικείμενες εκλογές είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενισχύσουμε την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και να βγάλουμε μπροστά την νέα γενιά, να της δώσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της πρέπει, αποτινάζοντας κάθε δεσμό με τις σαθρές λογικές του παρελθόντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπροσώπου της γενιάς μας, ο οποίος είναι σε θέση να εκφράσει τα δίκαια αιτήματά μας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο Γιώργος Κώτσηρας, δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Νέος όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στις ιδέες, με λαμπρή επιστημονική κατάρτιση, ήθος και εργατικότητα. Μόλις στην ηλικία των 29 χρόνων έχει να επιδείξει απτό, μη αμφισβητήσιμο έργο κατά τη θητεία του στα όργανα εκπροσώπησης των ασκουμένων και νέων δικηγόρων που θα ζήλευαν πολλοί, ενώ την ίδια στιγμή δεν άφησε ποτέ την ενεργή δικηγορία. Η συμμετοχή του άλλωστε στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών ανάμεσα σε τόσες σημαίνουσες προσωπικότητες, χωρίς μάλιστα να έχει καμία απολύτως σχέση με κανένα από τα «πολιτικά τζάκια» της χώρας, είναι από μόνη της επιβράβευση των όσων μέχρι σήμερα έχει πετύχει και απλή ένδειξη των όσων μπορεί να επιτύχει και θα επιτύχει στο μέλλον.

Για όσους τον γνωρίζουν προσωπικά, όπως εγώ, είναι αυτονόητο πως η εκλογή του ως αντιπροσώπου της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπηρετούσε ακριβώς τον σκοπό ανάδειξης αντιπροσώπων της κάθε χώρας στα αποφασίζοντα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γιώργος είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι βλέπουν την συμμετοχή της χώρας μας στην Ένωση ως τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή, ενώ παράλληλα έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να ενισχύσουν τον ρόλο της χώρας μας στην λήψη αποφάσεων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέραν άλλωστε από τον επιστημονικό λόγο, είναι άνθρωπος σε άμεση επαφή με τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και με φρέσκιες ιδέες για υλοποιήσιμες λύσεις τους. Ο συνδυασμός όλων αυτών είναι σαφές πως καθιστούν τον Γιώργο Κώτσηρα την ιδανική επιλογή στις φετινές εκλογές για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου