Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Σε ισχύ το ρωσικό εμπάργκο-Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε

Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., από τις αντικυρώσεις που έχουν
επιβληθεί στην παραγωγή της, όμως είναι έτοιμη να συζητήσει άλλες μορφές συνεργασίας, όπως η προμήθεια ελληνικών πρώτων υλών για μικτές επιχειρήσεις τροφίμων σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συνομιλίες που είχαν στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης και ο εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Rosselhoznadzor, Αλεξέι Αλεξέγενκο και το δημόσιο αίτημα να εξαιρεθούν τα ελληνικά οπωροκηπευτικά από τις ρωσικές αντικυρώσεις, ο κ. Πεσκόφ δήλωσε στην εφημερίδα «Ιζβέστια»: «Υπάρχουν αρκετά σαφείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η Ρωσία, ως μέλος του ΠΟΕ δεν μπορεί να ασχολείται με επιλεκτικές ενέργειες. Δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται κυρώσεις ως προς τις χώρες της Ε.Ε. και επιλεκτικά να απαλλάσσεται από τις κυρώσεις μία από τις χώρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν δυνατό να επεξεργαστούμε ένα σχήμα όχι απευθείας εξαγωγών, αλλά την προμήθεια ακατέργαστης πρώτης ύλης με επενδύσεις εδώ, στο έδαφος της Ρωσίας, στη δημιουργία επιχειρήσεων επεξεργασίας τροφίμων».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ιζβέστια» γίνεται λόγος στην ελληνική φράουλα, η οποία για παράδειγμα άρχιζε να εμφανίζεται στη Ρωσία τον Μάρτιο και καταλάμβανε ως και το 50% της αγοράς, όμως η εισαγωγή της στη Ρωσία είναι πλέον απαγορευμένη σε οποιαδήποτε μορφή, επεξεργασμένη ή μη. Μάλιστα, σχετικά προεδρικά διατάγματα απαγορεύουν ακόμη και την εισαγωγή της ως ακατέργαστης πρώτης ύλης για περαιτέρω επεξεργασία από τη διατροφική βιομηχανία της χώρας, όμως, κατά τον Ντμίτρι Πεσκόφ, «το ζήτημα θα τύχει επεξεργασίας» επομένως υπάρχουν ορατά περιθώρια μερικής αναθεώρησης του ρωσικού εμπάργκο υπό την προϋπόθεση επίδειξης ελληνικού ενδιαφέροντος για δημιουργία μικτών επιχειρήσεων και περαιτέρω διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά.


                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου